Corona Virus

De gevolgen van het Coronavirus zijn overal in Nederland merkbaar. Ook onder professionele muzikanten vormt dit virus een bedreiging voor de werkzaamheden. Voorlopig worden alle repetities tot aan 6 april opgeschort. Hierdoor vervallen ook een aantal uitvoeringen en groepsactiviteiten. 

Vanuit de KNMO en BvOI is er een advies met betrekking tot het repetitieproces gepubliceerd. Deze kun je hier vinden: klik hier


Theorielessen 

De geplande theorielessen in April en Mei gaan tot nader order niet door. In een nieuwsbrief half april zal ik trachten nieuwe data door te geven. Tegen die tijd zal er een nieuw inschrijfformulier op de website staan.

Iedereen de komende tijd sterkte en beterschap (indien van toepassing).

Muzikale groet,

Niels

Bedankt muzikanten!

Het jaar 2020 is inmiddels goed begonnen. Al mijn orkesten zijn alweer op weg naar allerlei evenementen in West-Friesland. Van Nieuwjaarsreceptie tot Voorjaarsconcert, van Carnaval tot bevrijdingsfestival, Van dodenherdenking tot Jubileumconcerten. Als je bedenkt op hoeveel locaties er alleen al door mijn 4 orkesten wordt gespeeld dit jaar... en dan te bedenken dat dit maar vier orkesten zijn van de honderden orkesten, ensembles en muziekgezelschappen in Nederland... dan is de bijdrage van al deze muzikanten van onschatbare waarde. De duizenden muzikanten die jaarlijks op al die belangrijke en minder belangrijke momenten er gewoon staan (óf zitten), die de vreugde van de muziek uitdragen, ontroerend kunnen zijn, een verhaal kunnen overbrengen, een feestje kunnen bouwen, of ondersteuning bieden aan een ingrijpende gebeurtenis. Een paar van dié muzikanten mag ik als dirigent wekelijks onder mijn vleugels nemen. Wat een eer! 

Als je beseft hoeveel uren aan tijd er schuil gaan in de voorbereiding, thuisstudie, repetitie-avonden en uitvoeringen dan kun je niet anders concluderen dan dat de liefde voor de muziek hoogtij viert. Wanneer ik werk met orkesten merk ik dat telkens weer, of ik nu met mijn eigen orkesten werk of ergens mag invallen: muziek is de taal die ons verbindt! En daarom wordt het eens tijd om de orkestleden van Nederland eens te bedanken voor hun inzet, liefde en bijdrage aan de samenleving. Bedankt!


Nieuwe Website 2019

Hallo allemaal,

Mijn website is weer up-to-date! Er zijn een hoop aanpassingen gedaan waardoor het minder saai oogt. De vorige zwarte/grijs/witte website paste niet echt bij het kleurrijke vak dat dirigeren is. Daarbij wil ik wat meer de focus leggen op mijn blog artikelen die ik schrijf. En tot slot wilde ik een website die klaar was voor toekomstige dromen en ideeën. Ik denk dat dit gelukt is en ik hoop dat je vaak even zult komen kijken op de website.

Muzikale groet,

Niels Ket

Vertrouwen

Als je mij vraagt wat een dirigent allemaal moet kunnen, dan staat in mijn top 10: "vertrouwen hebben in de capaciteiten van de muzikanten". Veel dirigenten zijn in mijn ogen vaak bezig met precies vertellen hoe iets gespeeld moet worden. "Het moet met een dakje gespeeld, precies op de tweede achtste, met een accent op de tweede tel en de overige achtsten wat minder aangezet." En natuurlijk is dat soms ook goed. Maar vaker denk ik dat je de creativiteit bij de muzikant weg haalt. Tenslotte ben jij het dan, als dirigent, die teveel bepaalt hoe iets moet worden gespeeld.

Samen starten: een warm welkom...

Bij veel verenigingen waar ik assisteer merk ik dat de start van de repetitie een soort gelijk stramien volgt. Je hebt een paar vroege vogels, muzikanten die mooi op tijd zijn, de haastigen en de laatkomers. Het is altijd lastig om iedereen op tijd binnen te hebben. Het liefst zou je daar als dirigent ook wat aan willen doen, want gezamenlijk beginnen is een groot goed. Daar is nog heel wat te winnen voor de meeste verenigingen.

KerstConcert 2017 - OKK

Het kerstconcert van OKK is door het publiek goed ontvangen. Hier bijgevoegd de recensie.

Druiffestival 2017

Het druiffestival 2017 is goed verlopen voor OKK Oostwoud. Met een zeer geslaagde uitvoering en een positief rapport kunnen we terugkijken op een mooi kwartaal. Er is veel geoefend en er is in het orkest ook al veel gebeurd. Zo vertelt het rapport dat er een mooie balans is in het orkest is ontstaan. En ook zijn er complimenten voor de dynamiek. Gelukkig zijn er ook nog genoeg aandachtspunten om verder mee te werken. Op naar een mooi kerstoptreden!

Reünie

Op zaterdag 12 november 2016 heb ik meegedaan met het Reünieconcert van Muziekvereniging Zijpe. Mijn muzikale carrière begon ooit bij deze vereniging en wel bij de drumband Callantsoog (nog voor de fusie met 't Zand). Deze fusie heeft de vereniging veel goed gedaan en er is een mooie bloeiende vereniging ontstaan waar ik meer dan 25 jaar aan verbonden ben geweest. Het grootste gedeelte heb ik bij de harmonie doorgebracht. De afgelopen jaren heb ik daar nog wel eens ingevallen, maar de "oude garde" niet meer gezien.

Zomerorkest 2016 (verslag)

Het zit erop. Na 6 weken intensief repeteren was gisteren (28 aug) ons slotconcert in Twiske Haven. Er was lekker veel publiek op afgekomen, het weer zat mee en de orkestleden hebben een mooi concert ten gehore gebracht. We begonnen met een goed uitgevoerd Orion. Het werd mooi sonor gespeeld. Pinocchio was het lastigste stuk op de lessenaar. Ondanks een paar kleine foutjes werd ook dit stuk behoorlijk goed uitgevoerd, zeker als je bedenkt dat we voor dit werk maar 6 repetities hebben gehad. Daarna werd het publiek getrakteerd op Cinema Paradiso - Love Theme. Mooi solistisch spel van Paul op klarinet en Jeanette op fluit, ingetogen begeleid door het orkest.

ZomerOrkest 2016

Na 6 repetitie-avonden met het Zomerorkest Oostzaan (www.zomerorkest-oostzaan.nl) is het bijna zover. Zo'n 60 muzikanten hebben de instrumenten warm gehouden tijdens de zomervakantie en wij zijn er klaar voor! Het belooft een spetterend optreden te worden voor Familie, vrienden en alle andere geïnteresseerden. Met het thema "Fantasierijk" nemen we de luisteraar mee naar verschillende sprookjes en vertellingen. Kom vooral luisteren naar dit sprookjesachtig concert met een zomers tintje!